Ken je dit? Je staart wanhopig naar je to-do lijst. De tijdsplanning die je in het begin zo fijn had opgesteld sluit in de verste verte niet meer aan op de werkelijkheid. Er is veel onrust onder medewerkers, en je bent verstrikt in een paar conflicten die energie vreten. Je loopt van vergadering naar vergadering en bent continu in gesprek met mensen om alles in goede banen te leiden. Je slaapt onrustig en vraagt je af waar je het eigenlijk allemaal ook al weer voor deed.
Veel veranderleiders lopen op een gegeven moment vast in de onrust die de transitie waar ze (mede) leiding aan geven veroorzaakt. Ze draven door op een ingeslagen pad, raken uitgeput, gaan harder werken om alles voor elkaar te krijgen en raken zo uiteindelijk minder effectief en minder geïnspireerd dan ze zouden kunnen zijn.
Hierbij vijf stappen om jezelf als veranderleider een boost te geven, en om vanuit chaos weer tot groei en nieuwe energie te komen.
- Begin opnieuw. Formuleer met nieuwe woorden wat de beweging is die je met je verandertraject in gang wilt zetten. Wat moet er gebeuren, waarom is dat belangrijk, en waar zijn jullie naar toe op weg? Jezelf de ruimte geven om opnieuw te beginnen, inclusief alles wat er op dit moment in de realiteit gaande is, kan confronterend zijn, maar geeft ook ruimte, realiteitscheck en nieuwe energie.
- Onderzoek. Vertraag. Sta even stil. Kijk en luister naar wat er echt aan de hand is. Wat speelt er in de onderstroom. Neem de tijd om echt te luisteren. Wat is er ‘eigenlijk’ aan de hand? Welke dynamieken zijn er gaande? Wie wil nog meer wat jij ook wil? In wiens belang is dit helemaal niet? Wat weet je, wat hoor je, wat zie je als je vanuit nieuwsgierigheid de situatie gaat onderzoeken. De meest effectieve onderzoekers hebben kennis en ‘denkgereedschappen’ tot hun beschikking, en gebruiken hun gevoel, hun intuïtie en hun nieuwsgierigheid.
- Opnieuw verbinden. Na de fase van vertragen, heb je op een ander, dieper niveau inzicht gekregen in waar jij en waar de organisatie eigenlijk mee bezig is. Hoe jij dat als veranderleider kunt begeleiden. Je kan voor jezelf een nieuwe positie gaan innemen in de verandering. Dit geeft focus, maakt voor anderen duidelijk wat jouw aandeel is (en wat niet). Geeft je nieuwe energie en laat het proces weer stromen in plaats van dat je er aan ten onder gaat.
- Stappen zetten. Vanuit deze nieuwe positie ga je ook andere stappen zetten. Je komt weer ‘als vanzelf’ in beweging om de goede dingen te doen. Je herkadert de opdracht. Je zoekt de goede mensen op die met je mee werken. Je verlegt misschien je focus een beetje. Je neemt afscheid van oude ideeen die niet meer werken. Een nieuwe positionering werkt als een goede hefboom.
- Terugkijken (en weer doorgaan). Spreek een ritme af om terug te kijken. Neem 3 maanden, of een half jaar om vanuit het nieuwe begin alles te doen wat kan om de verandering te stand te brengen, en herhaal dan deze stappen. Complexe veranderprocessen hebben baat bij vrije ruimte en acties die aansluiten bij de realiteit. Om de goede balans te vinden tussen resultaatgerichtheid en vrije ruimte helpt het om in een passende regelmaat stil te staan, de moed hebben om ogen te zien wat er gebeurt, soms afscheid te nemen van zaken die eerder belangrijk waren, en om weer door te gaan.
Complexe veranderingen leiden vraagt veel energie, en veel van de creativiteit en de persoonlijkheid van de veranderleider. Met deze vijf stappen geeft je jezelf een BOOST. En dit is wat iedere veranderleider kan gebruiken. Of je nou beginnend bent, en je eerste eigen project doet, of door de wol geverfd en meewerkt aan een grote transitie.
Merk jij dat je wel een boost kan gebruiken? Wil je van chaos tot groei komen? Maak een afspraak voor een vrijblijvend verkennend gesprek, waarin je kunt sparren over je rol als veranderleider, wat daarin goed gaat en waar je tegen aan loopt. Ik help je uit te zoeken wat verborgen belemmeringen zijn, en wat je nodig hebt om met nieuwe energie, vertrouwen en motivatie stappen vooruit te zetten. Je bent welkom.