Op een relaxte manier nieuwe ideeën en inspiratie opdoen
Enkele keren per jaar organiseer ik, soms met collega’s, een ‘inspiratie-atelier’. De bedoeling van een atelier is om op een laagdrempelige manier iets nieuws te leren over organisatieontwikkeling en je rol als leider van verandering, innovatie of verbetering. In een inspiratieatelier gaan we iets ‘doen’, zonder dat dat ‘goed’, ‘af’ of ‘klaar’ hoeft te zijn. Het gaat om het plezier van leren. We gaan bijvoorbeeld aan de slag met verhalen vertellen, schrijven, yoga of een creatieve methode, waarna je de link legt naar de betekenis hiervan voor je werk of je persoonlijke ontwikkeling.
De regels van het atelier zijn eenvoudig, maar werken om leren en creativiteit te stimuleren en ook om jezelf en elkaar op een nieuwe manier te leren kennen. Het verhalen-atelier dat ik als eerste organiseerde leverde de volgende verrassende uitspraken op:
“Ik heb al jarenlang een website, maar nooit geweten wat ik op de pagina over mezelf moest schrijven. Nu heb ik in tien minuten een verhaal gevonden dat voor mijn gevoel klopt en waarmee ik mezelf goed kan profileren.”
“Ik doe heel verschillende dingen in mijn coachpraktijk. Voor mij horen ze bij elkaar, maar ik heb soms moeite om aan klanten uit te leggen wat ik doe. In het verhaal dat ik in het atelier vertelde kwamen de puzzelstukken heel natuurlijk bij elkaar.”
“Toen ik hier binnenkwam kende ik niemand. Het is wonderlijk hoe snel ik me vertrouwd voelde om iets nieuws van mezelf te laten zien.”
“De kracht van het verhalen atelier is niet alleen dat je op een nieuwe manier een verhaal gaat vertellen over wie je bent en wat je doet, je gaat ook veel beter naar elkaar luisteren en beseft dan opeens hoe weinig dat eigenlijk gebeurt. “
Inspiratie-ateliers zijn een goede invulling of aanvulling van een teamdag waarin je nieuwe inspiratie wilt opdoen, of een impuls wilt geven aan betere samenwerking of een verandertraject.
Kijk in de agenda welke ateliers de komende tijd gepland staan, en mail me om je aan te melden.
Of mail me voor een oriënterend gesprek als je een ‘in-company‘ atelier wil organiseren.
Wat is een ‘atelier’?
Jarenlang lag er een brochure op de punt van mijn bureau met daarin de omschrijving van een schildercursus zoals ik er nog nooit één had gezien, maar direct tot mijn verbeelding sprak. De les vindt plaats in een atelier dat op een bepaalde, bijzondere, manier is ingericht. De les is open voor mensen van alle leeftijden. Je schildert zonder instructies of opdracht. Je neemt het werk nooit mee naar huis. Hoewel je samen met anderen werkt is het niet de bedoeling dat je elkaars werk becommentarieert of beoordeelt. Het is zelfs niet eens de bedoeling dat je een kunstwerk maakt! (zie www.palet18.nl)
Het enige waar het in dit schilderatelier om gaat is ‘plezier van het schilderen’. Je put inspiratie uit jezelf en werkt zonder vastgesteld doel of competitie. Het gaat in dit atelier niet om het resultaat, maar om de activiteit. Het interessante is wel dat er juist daardoor wel hele interessante resultaten ontstaan.
Het bijzondere van het atelier is dat door de regels van het atelier iedereen gaat schilderen en dat ook blijkt te kunnen, maar daarnaast zijn er ook een aantal bij-effecten: Je ontdekt bijvoorbeeld welke ‘vormentaal’ in je leeft, en ontwikkelt je creativiteit. Je verbetert je concentratie en observatievermogen. Je ontdekt en transformeert je innerlijke criticus en andere interne belemmeringen om te creëren. Als gevolg hiervan verbeteren mensen hun emotionele intelligentie, ervaren ze voldoening en worden ondertussen hele mooie werken gemaakt. Door de ordening van het atelier is er ook een soort natuurlijke onderlinge afstemming, waarin iedereen, jong en oud, gevorderd en beginner, zijn plek heeft en ‘als gelijke’ aan het werk is, wat zowel een bron van inspiratie als van zelfvertrouwen is. Het atelier kent een klein aantal belangrijke spelregels die deze effecten bewerkstelligen.
Althans dit alles zegt de grondlegger van dit atelier, Arno Stern. En hij kan het weten. Want hij is al meer dan zestig jaar bezig om op deze manier ateliers te organiseren, en heeft in de loop der jaren zijn ideeën en gedachten hierover verspreid. Zijn rol is het organiseren en faciliteren van het atelier, hij maakt de setting, nodigt mensen uit en reikt het papier, de verf en de punaises aan.
Tijdens een gesprek over ‘het vak van de kwaliteitsmanager’, en wat je kan doen als het je doel is om nieuwe resultaten te laten ontstaan vanuit creativiteit en authenticiteit en mensen stimuleert om hun beste werk te leveren waarbij er ook onderling afgestemd wordt, ongeacht rollen of posities, en er ook plezier in leren en performen is, kwam het beeld van dit atelier in me op. Zie het filmpje hieronder als je zelf ook een kijkje wilt nemen in zijn atelier ‘Le Closlieu’ in Parijs.
En zodoende kreeg ik zin om zelf ook ‘ateliers’ te gaan organiseren. Een plek waar ik ruimte maak voor het plezier van iets nieuws leren over je vak, zonder dat het direct ‘goed’ of ‘af’ hoeft te zijn, waar iedereen welkom is die iets nieuws wil leren over organisatieontwikkeling, ongeacht je leeftijd of ervaring of rol in de organisatie. En waarin ik ook samenwerking opzoek met collega’s die allemaal iets eigens inbrengen.
Kijk in de agenda welke ateliers er de komende tijd gaan plaatsvinden, en meld je aan als je kunt en zin hebt.
Je bent welkom!