Voor leiders en veranderaars in mens- en kennisgerichte organisaties, die
- veel willen bereiken
- weinig tijd hebben
- bezig willen zijn met wat er echt toe doet
- het plezier van ondernemen willen hebben of houden in hun werk en leven
- efficiënt, zinvol en ‘wijs’ willen verbeteren, veranderen of innoveren zodat hun organisatie zo goed mogelijk doet waar die voor bedoeld is en floreert
De aanleidingen om contact op te nemen zijn divers. Hierbij een paar voorbeelden:
- de markt en de maatschappij veranderen. Om bij te blijven moeten wij ook anders gaan werken. Hoe gaan we dit organiseren?
- door de organisatiecultuur lukt het niet om de gewenste verbeteringen, veranderingen te realiseren: slechte interne communicatie, de samenwerking loopt niet goed, er is sprake van eilandjes, onveiligheid, geen lerende cultuur, we werken langs elkaar heen, talenten worden onvoldoende benut. Hoe krijgen we een andere cultuur?
- we zijn enorm druk, maar dezelfde problemen blijven maar terugkomen. Hoe doorbreken we dit patroon?
- we zijn op zoek naar echt nieuwe ideeën en mogelijkheden om onze klanten de komende jaren te helpen en hier een goede onderneming op te bouwen
- we zijn een startende onderneming en zoeken handvatten om onze organisatie naar de volgende fase te ontwikkelen;
- We hebben een nieuwe visie op hoe we ons de komende jaren willen ontwikkelen, maar hoe nemen we de hele organisatie hier in mee, zodat het ook echt gaat werken?
- Ik zie verbetermogelijkheden maar voel me soms een roepende in de woestijn en loop aan tegen weerstand en stroperigheid. Hoe krijg ik mijn omgeving mee?
- Ik zie andere organisaties floreren en goede mensen aantrekken met een andere manier van werken, agile, lean, zelfsturende teams etc. Ik zou dat voor ons ook willen. Wat zijn de trends, en hoe gaan we hier mee aan de slag?
Herken je hier iets van?
Een gevoel van onbehagen
Er bekruipt je een gevoel van onbehagen. Je ergert je aan de manier waarop er op dit moment in je organisatie wordt gewerkt. Er worden kostbare fouten gemaakt en het duurt lang voordat die goed worden aangepakt. Professionals klagen over te veel administratie en te weinig autonomie. Je merkt ‘ja zeggen, nee doen’. Er gaat veel tijd zitten in zaken die ‘moeten’, maar hoe kom je dan toe aan alles wat je graag zou willen om het werk echt beter te maken?
Maar om je heen zie je ook organisaties die wel echt innoveren. Die lijken te bruisen van energie, en als een magneet goeie professionals aantrekken. Dat kriebelt. Dat zou je ook wel willen. Wat is hun geheim? Straks stappen jullie beste mensen nog over. En het is al zo moeilijk om goede medewerkers te vinden.
Soms maak je je zorgen
Soms maak je je zorgen. Misschien gaan jullie het niet redden. Links en rechts zie je organisaties die te lang stil zijn blijven staan in de problemen komen. En dat wil je niet. Je houdt van je werk, en van je organisatie. Je bent niet voor niks dit vak in gegaan. Je vindt niets leukers dan een dag gewerkt te hebben en echt te ervaren dat je iets zinvols hebt gedaan. Dat je bezig bent geweest met iets dat er echt toe doet. Je weet ook hoe fijn het voelt om in een goedlopende organisatie, project of team te werken. Dat het werk je energie geeft. En je weet dat dat precies het soort organisatiecultuur is waarin iedereen zijn beste werk levert.
Zo wil je het niet meer
Als je over een aantal jaar afscheid neemt van je werk, wil je voor jezelf wel het gevoel hebben dat je je tijd goed benut hebt. Dat je waardering hebt gekregen voor dat waar jij echt goed in bent. En dat je de voldoening hebt van echt iets zinvols bijgedragen te hebben. Wat dat ook is.
Je vraagt je af
En je vraagt je af ‘hoe krijg ik de organisatie in beweging’? Hoe kom ik af van ad hoc brandjes blussen? Hoe verschuiven we van ‘moeten verbeteren’ naar ‘bezig zijn met waar het ons echt om te doen is’? en ‘hoe komen van papieren plannen naar een andere organisatie? Je wil wel, maar voelt je soms een roepende in de woestijn. Hoe word je zichtbaar en gehoord, zonder dat je jezelf vervolgens opbrandt, of afbrandt? Staande blijven in een veranderstorm is ten slotte behoorlijk intensief.
Het kan wel
In de afgelopen jaren heb ik veel mensen zien worstelen met dit soort vragen. En ook gezien dat velen, ondanks hun oorspronkelijke scepsis, echt in staat zijn geweest om hier verandering in aan te brengen. Door zelf anders te gaan kijken en denken konden ze zien waar voor hen de beste aangrijpingspunten lagen om een positieve beweging te starten. En ze konden dit op een natuurlijke manier, zonder struggle, en zonder dat ze hierdoor opbranden. Integendeel, het bracht niet alleen een andere organisatie teweeg, maar ook plezier in het werk en een betere positionering in hun eigen organisatie en loopbaan teweeg.
Ik help je over hobbels heen
Het moeilijkste werk is niet het veranderen van de organisatie. Het moeilijkste werk is het vinden van een ‘onweerstaanbaar idee’ en jouw unieke talent om je omgeving hiermee in beweging te zetten. Met mijn trajecten help ik je over de belangrijkste hobbels heen om precies dit te vinden, zodat je het kan verwezenlijken. Ik geef je inzichten en breng je op ideeën, zodat jij zelf de weg kan vinden.
Zelfs als (of juist als)
- Jouw invloed beperkt is. Je bent niet eindverantwoordelijk. Je bent ‘middenmanager’, projectleider, professional of adviseur bijvoorbeeld. Veel mensen denken dat hun invloed beperkt is omdat zij niet ‘de baas’ zijn. Maar vergeten dan, dat ‘de baas’ ook weer redenen heeft om te denken dat zijn of haar invloed beperkt is. Er is immers ook nog ‘de politiek’, ‘de toezichthouder’, ‘de eisen van de klant’ etc. Veel verbeteringen die nodig zijn spelen zich bovendien af tussen organisaties; in netwerken of samenwerkingsverbanden waar niemand echte ‘de baas’ is. Of speelt tussen afdelingen of delen van de organisatie in. Leiderschap is niet een functie, maar een houding. En die kan iedereen ontwikkelen, ongeacht je plek of rol in de organisatie.
- Ook als jij wel de eindverantwoordelijkheid hebt. Je bent de oprichter van de organisatie, of bestuurder, of directeur of voorzitter. Juist dan heb je een grote invloed op hoe mensen in jouw organisatie bijdragen aan gezamenlijke doelen en dromen. Hoe? Ik vertel je graag meer over hoe je zinvol kan investeren in organisatieontwikkeling, zodat je controle houdt over de uitgaven, weet wanneer je resultaten gaat zien, en optimaal ruimte en autonomie geeft aan medewerkers om bij te dragen aan strategische doelen en dromen. Je zal verrast worden!
- Als jij van jezelf vindt dat je niet echt een ‘leiderstype’ bent. Er is niet één type leider. Onderzoeken wijzen uit dat de beste organisaties een grote diversiteit aan leiderschapskenmerken benutten. Als jij jouw unieke talent kent, en hier woorden voor hebt en voor gaat staan, weet jij ook wie en wat jij nodig hebt om ideeën te realiseren. Hoe meer mensen datzelfde gaan doen, hoe eenvoudiger het wordt om gezamenlijk zinvolle veranderingen door te voeren.
- Als er al jarenlang sprake is van ‘gedoe’. Veel mensen die ik spreek uit middelgrote of grote organisaties hebben de moed een beetje opgegeven. In hun organisatie gaan zaken al jaren op een bepaalde manier. Er is al het nodig gebeurd, om wachtlijsten terug te dringen, om bureaucratie te verminderen, om klantgerichtheid te verbeteren, om de organisatiecultuur te veranderen etc. Ook als je in de zoveelste reorganisatie of verandering zit, moe bent van al het gedoe, denkt dat het bij jullie toch nooit zal lukken, daag ik je uit om een keer gebruik te maken van een gratis consult. Dan ga ik graag met je op onderzoek naar wat er wel mogelijk is.
Ik weet dat je twijfels hebt
Beloof jij nu weer het nieuwste managementsuccesmodel? Leiderschap, kwaliteit en innovatie; zijn dat niet een beetje grote woorden allemaal? Hoe weet je zo zeker dat dit wel werkt? Op zich lijkt het zo’n traject me wel wat, maar kost het niet veel te veel tijd? Hoe verkoop ik zoiets aan mijn baas? Het lijkt me ook wel spannend. Wat als ik halverwege er mee wil stoppen?
Ik snap dat, en laat de twijfels er vooral zijn, maar weet ook dit: ‘een andere aanpak werkt’
Een aanpak die afgestemd is op de natuurlijke groei en ontwikkeling van jouw organisatie. Een aanpak die in jou het plezier in ondernemen en creëren losmaakt, werkt. Een aanpak die jouw unieke talent naar voren haalt en dit laat inzetten voor de kwaliteit van je organisatie werkt. Een aanpak die jou van te voren laat zien of en hoeveel ruimte er is om jouw ideeën te realiseren, zodat je daar precies je tempo en je omvang van je acties op kan afstemmen en niet af te branden, werkt.
Meer weten?
Mail voor een oriënterend gesprek, of maak gebruik van het (gratis) veranderconsult.
Je bent welkom!
Marjan
Testimonials
"Het kwartje is gevallen"
Marjan Hoogendijk heb ik leren kennen als iemand die vanuit een grote betrokkenheid werkt. Zij kon zich in korte tijd de specifieke bijzonderheden van mijn organisatie “ eigen maken” en zich daarin inleven. Hierdoor was zij in staat om een scherpe analyse te maken van de problemen waar ik in mijn werk tegenaan liep. Vanuit die kennis stelt Marjan vragen om je zodoende zelf op antwoorden te laten komen.
Ze heeft mij verschillende keren enorm geholpen om het “ kwartje” te laten vallen. En dat alles op een rustige en integere manier.
Martina Dudink, beleidsadviseur WNK
"Ik zie waar mijn kansen en mogelijkheden liggen"
De opleiding ben ik gestart vanuit het besef dat er qua managen nog wel een leerdoel voor mij lag. Nou dat was goed ingeschat. Een nieuwe wereld. Naar mijn mening een van de moeilijkste processen bij veranderingen is de menselijke factor. Mede door het bewust aanbrengen van persoonlijke nuances in coachen, het leren waarderen en erkenning van reeds behaald resultaat zal ik meer in staat zijn om mijn effectiviteit als (verander)manager te vergroten.
Concluderend kan ik wel zeggen dat ik door de opleiding beter ben gaan inzien waar mijn kwaliteiten en kansen liggen. Ik ben in staat gesteld hier aan te werken en ben er van overtuigd dat ik ben gegroeid.
Dank voor jullie bezielende en deskundige inbreng.
Willem Taalen, projectleider Politie
"Ik sta nu zelfverzekerder en zelfbewuster in mijn werk"
Vanaf dag 1 was er eigenlijk de klik, omdat ik het leuk vind om te leren, inspirerend vind om nieuwe theorie te krijgen en over mijn werk uit te wisselen met andere mensen. En over mijn twijfels qua praktische haalbaarheid; het kost tijd maar het geeft energie. Elke dinsdag ga ik met veel plezier naar de opleiding, en ik kom over het algemeen geïnspireerd weer terug.
Wat levert het op….. opfrissen van kennis, nieuwe kennis, bewustwording van processen in mijn werk maar de belangrijkste winst zit hem voor mij in het feit dat ik me door het volgen van de opleiding veel zelfverzekerder en zelfbewuster in mijn werk voel staan. Op het werk is dat leuk want mijn inbreng is groter, ik pak zaken meer weloverwogen aan, soms is het ook niet leuk, want ook kritische geluiden laat ik meer en harder horen.
De ambitie groeit hierdoor. Ik leer mijn sterke kanten steeds beter kennen, ik ben een ontwikkelaar en een organisator. Ik laat me door stress of tegenwind niet gauw uit het veld slaan. Zie over het algemeen meer kansen dan moeilijkheden. Ik ben toe aan een nieuwe functie. Wat die precies moet worden, is me nu nog niet duidelijk, maar ik ben er van overtuigd dat dat de komende maanden zich wel uit kristalliseert.
Annemieke Dijk, teammanager Altrecht
"Ik heb beter zicht gekregen op mijn eigen rol en mogelijkheden"
Ik heb het afgelopen jaar bij verschillende blokken les van je gehad. Ik moet zeggen dat ik veel van je heb geleerd. Dat komt door je gedreven, enthousiaste manier van werken. Je gaf aan maar liet mij ook zelf ontdekken. Ik werd daardoor nieuwsgierig naar hoe organisaties en met name mijn eigen organisatie eruit ziet. Ik kwam erachter waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Ik heb een beter zicht gekregen op mijn eigen rol en mogelijkheden binnen de ISD.
Als ik vastliep bij mijn verandertraject stimuleerde je me om ook eens op een andere manier tegen de materie en de mogelijkheden aan te kijken. Ik heb het idee dat je me hebt gecoacht in mijn eigen tempo en mijn eigen behoefte. Ik heb gereedschap gekregen en wil dat graag gaan gebruiken. En wat ik het leuke vind is dat ik denk dat ik dat na de opleiding ook kan.
Hartelijk dank voor je stimulerende begeleiding.
Hetty van Griensven, P&O-adviseur ISD
"Ik koers op hetgeen bij me past"
Afgelopen periode is er veel gebeurd. Dankzij de opleiding heb ik veel kennis opgedaan, ook zelfkennis. Daardoor kan ik e.e.a. goed handelen en op zoek gaan naar de juiste uitdagingen. De gesprekken die ik met jou heb gehad hebben me realiteitszin gebracht, en door de wijze van vragen stellen (en geen antwoorden geven) koers ik meer op hetgeen bij me past (en niet mezelf druk in de verwachtingen van anderen).
Kort gezegd: de wijze van adviseren gaat bij Marjan niet concreet om het goede advies, maar de kern is een proces op gang te brengen, waardoor de gewenste situatie voor een ieder wordt gerealiseerd. Door de wijze van vragen stellen en mogelijkheden te noemen wordt dit proces bewaakt.
Edwin van Ens, manager Leger des Heils
"Zo'n opleiding die je uitdaagt om 'out of the box' te denken is een welkome verfrissing."
De VO-management heeft mij doen inzien dat er veel 'lost in translation' gaat vanuit de theorie naar de praktijk". We buitelen op de vloer over elkaar heen met termen als marktwerking en met eindeloze prestatie-indicatielijstjes. Dan is zo'n opleiding die je uitdaagt om 'out of the box' te denken een welkome verfrissing.
Jeroen Kant
"Ik ben een sterkere persoonlijkheid geworden"
Ik ben in het dal begonnen en heb gaande weg de opleiding steeds meer plezier gevonden. Ik ging steeds meer dingen “zien” en ben een sterkere persoonlijkheid geworden. Daarbij ben ik ook mijn eigen grenzen gaan opzoeken (uit mijn comfortzone).
Martijn van Nimwegen, manager Gemini ziekenhuis
"Je wilt niet weten hoe ik door de organisatie heen fiets."
Zowel mijn man als collega's en mijn leidinggevende geven aan dat ik sinds een half jaar echt zoveel steviger ben geworden! En dat is een half jaar na het afstuderen ....
Je wilt niet weten hoe ik door de organisatie heen fiets en zorg dat mensen overtuigd zijn van verbeteringen. Ik hoor heel weinig nee, ook onze bestuurder doet braaf wat ik zeg 😉 Ik hoor steeds meer om me heen dat ik redelijk onmisbaar ben. En dat in een functie die niet bestond voordat ik hem ging vervullen. Kortom, ik zit heel lekker in mijn vel. Dat alleen al is leuk om eens terug te koppelen want daar heb jij ook een belangrijke rol in gehad."
Joke Timmer
"Ook mijn directe omgeving is nu aangestoken"
Ik heb een enorm goed jaar bij jullie gehad, verfrissend en ontzettend goed om professionaliteit aan te scherpen, afstand te nemen en helder te kijken naar de praktijk. Input van andere managers, voeding, ijking, eigen handelen beschouwen. Ach, heb me gewoon enorm vermaakt met weer leren en herkennen en wakker worden.
Succes met de nieuwe lichting, weet zeker dat jij (en hans natuurlijk ook) ze compleet inspireren zoals je met ons hebt gedaan!
De VO heeft niet alleen mij geïnspireerd maar kennelijk heb ik mijn directe omgeving ook aangestoken en dat is toch wel de ultieme meerwaarde ook hoor. Met hun moet ik het doen tenslotte.
Sally Timmermans, manager GGZ
"Marjan neemt je mee buiten je bestaande context en brengt je naar nieuwe, originele denkrichtingen en oplossingsmogelijkheden"
De kracht van Marjan is haar groot inlevingsvermogen in mensen in hun (werk)situaties. Dit gekoppeld aan haar scherp analytisch vermogen weet ze steeds de juiste verbinding aan te brengen tussen het hier en nu en dat wat nodig is om tot verdere ontwikkeling te komen. Ze neemt je mee buiten je bestaande context en brengt je naar nieuwe, originele, denkrichtingen en oplossings-mogelijkheden. Hans de Vos, senior coach en organisatieadviseur
"Ik weet bij grote vraagstukken welke stappen ik moet nemen"
Het afgelopen jaar was voor mij een succes. Ik heb zowel over mijzelf als inhoudelijk veel geleerd. De theoretische kaders die ik nu in handen heb bieden mij ondersteuning in mijn werk. Ik weet nu wat mij te doen staat bij grote vraagstukken, welke stappen ik moet nemen om daar te komen.
Ik snap nu waarom er bepaalde keuze gemaakt worden in een organisatie en ik kan onderbouwen waarom ik een bepaalde keuze maak. En als ik het even niet weet…dan heb ik voldoende handvatten om mijn weg te vinden naar een oplossing. Dit heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven.
Tanja Bleijenberg, teamleider De Bocht
"Mijn kracht is zich aan het ontwikkelen"
Net als een compositie is het pas mogelijk om tot bloei te komen wanneer de omstandigheden daar naar zijn. Ik ben tot bloei gekomen door het aangereikt krijgen van de theorie vanuit deze opleiding. Theorie die ik tot me heb genomen om vandaar uit verder te ontwikkelen. Dilemma’s in mijn werk zijn me niet vreemd en in dit jaar ben ik bewust geworden van alle verschillende rollen van de leidinggevende. Deze verschillende rollen hebben me gesterkt in het positie innemen. Ik kan kiezen!
Nu is meer duidelijk geworden waar mijn kracht zich aan het ontwikkelen is. Inzicht in mijn skills, motivatie om ze te ontwikkelen, positieve reacties uit het werkveld geeft mij de mogelijkheid om in mijn kracht gezet te worden. De ordening van verschillende delen tot een geheel komt tot uiting in mijn eindwerkstuk. Dit is een stuk dat een onderdeel is van mijn reis naar het meesterschap. Zonder mezelf op de voorgrond te zetten, probeer ik een stuk te schrijven die in mijn visie de kern raakt: De patiënt.
Marieke Sluiters, manager Lucas Andreas ziekenhuis
"Een ongekend vertrouwen is aangeboord"
Begin april had Marjan mij geïnspireerd om in het kader van het eindwerkstuk over cultuur een weblog te gaan schrijven. Haar verzoek boorde een ongekend vertrouwen in me aan, en zette me buiten de kaders waarbinnen ik me tot dan toe ophield. Het eindwerkstuk werd zo een onderzoek naar cultuur in de organisatie, waarbij ik de vrijheid voelde om echt te leren. Dat is, zo terugblikkend, wel het belangrijkste dat ik tijdens de opleiding heb ondervonden: wat leren is.
Leren is niet zozeer feiten opnemen. Het is niet enkel een cerebrale aangelegenheid, zoals de vermenigvuldigingstafels op de lagere school uit het hoofd leren. Leren – en dat heb ik altijd geweten - is kennis met de eigen ervaring in jezelf integreren. Dat is wat ik zeker tijdens de studie heb ondervonden.
Koos Timmermans, manager GGZ
"Ik kan nu denken en handelen in kansen, mogelijkheden, wensen"
Mijn praktijkervaring gekoppeld aan de theorie van de opleiding maakt dat ik inzicht heb verworven in de werking van organisaties en dan met name die van mij. Ik kan nu denken en handelen in kansen, mogelijkheden, wensen. Ik ervaar meer ruimte waardoor ik ook weer de mooie zaken van het werken bij de reclassering kan zien.
De opleiding heeft mij geleerd dat ik de tijd moet nemen voor zaken. Niet gelijk handelen als het probleem daar ligt. Eerst kijken, goed diagnosticeren, wat speelt er nu eigenlijk. Wat wil en kan ik daarmee, wie heb ik daarbij nodig. Ik heb geleerd om draagvlak te creëren en niet alleen maar te denken dat ik het heb. Ik heb geleerd dat de organisatie en ik allebei hetzelfde willen met passie naar het werk.
Monique Knippers, leidinggevende reclassering
"Ook de passie voor mijn werk is volledig losgebroken"
Al vanaf de 1e lesdag begreep ik dat dit een type opleiding was die ik niet eerder had gevolgd. Hoog tempo, andere denkwijzen, veel eigen initiatief, maar ook een groep medestudenten van een motivatie en een niveau waar ik nog niet eerder mee geconfronteerd ben geweest tijdens een opleiding. Of misschien ben ik vergeten hoe het was, want het is vele jaren geleden dat ik een opleiding volgde!! Wat deze opleiding mij heeft gebracht is de kennis en het inzicht hoe ik om moet gaan met strategische- en beleidszaken. Zo vaak heb ik tijdens mijn werk gedacht: “hoe kom ik door deze situatie heen”, “wat kan ik er aan doen om de kwaliteit écht beter te maken” en nog zoveel andere vragen. Het ging dan niet om de gewone problemen van alledag, maar om het zoeken van de verbinding tussen hoe het was en hoe ik vond dat het moest zijn. Het is alsof het matglas tussen die 2 werelden verdwenen is door de handvatten die ik heb gekregen om van de huidige situatie in de toekomstige situatie te komen. Ook de passie voor mijn werk is volledig losgebroken.
Ik heb nu de gereedschappen aangereikt gekregen en het inzicht gekregen hoe ik aan mijn ideaal moet werken. Die vaardigheden geven mij de verwachting en de hoop dat ik tussen nu en het einde van mijn loopbaan echt iets neer kan zetten in de zorg. Dat ik mijn organisatie boven de middelmaat kan laten uitstijgen. En niet alleen omdat ik kennis heb verworven en doordat mijn persoonlijkheid gegroeid is, maar ook omdat ik door een barrière heen ben gegaan die mij ervan weerhield om een organisatie neer te zetten die een kwaliteit van zorg biedt en een personeelsbeleid neerzet van een meer dan gemiddeld niveau. Ik ben een idealist en ben mij dat het afgelopen jaar opnieuw bewust geworden. Ik ben ook een realist en dat zorgt ervoor dat ik niet ga zweven. Die combinatie, samen met mijn levens- en werkervaring, de kennis en vaardigheden die de opleiding mij gebracht hebben, de groei van mijn persoonlijkheid en de nieuwe perspectieven van de organisatie, geven mij het vertrouwen dat ik nog vele mooie jaren tegemoet ga in mijn werk- en privé leven.
Vriendelijke groet,
Joke van Straaten, afdelingsmanager verpleeghuis
"Kwaliteit gaat over mensen, en hoe mensen hun leven invullen"
Ik heb je boek 'Lessen in Kwalisofie' dat je samen met Jan Maas geschreven hebt, met erg veel plezier gelezen. Wat een ontzettend leuke en leerzame opsomming van al die kwaliteitsbegrippen gekoppeld aan filosofische gedachten. Vlot en heel toegankelijk geschreven. Ik heb ook met name genoten van Deel I. Op dit moment ben ik de jaaropleiding Grote Denkers bij The School of Life aan het volgen en liep tegen ontzettend veel herkenning aan in jullie boek.
Weet je dat het mij ook een ander beeld gaf van kwaliteitsbeleid? Ik heb dat altijd veel geassocieerd met ‘meten en weten’, het exacte stuk. Maar jullie schetsen een veel weidser perspectief, dat van visie en reflectie, en sociale beweging. Kwaliteit gaat over mensen en hoe mensen hun leven invullen - wat een mooie herkadering geven jullie daarmee af.
Ik zal het boek nog regelmatig openslaan (het ziet er overigens aantrekkelijk uit met zijn illustraties en opmaak). Dank je wel! Ik hoop je snel weer eens tegen te komen en te horen hoe het met je gaat
Stan Lenssen, gecertificeerd zelfstandig coach
"Nu ik een half jaar verder ben, zie ik zelf, maar ook anderen om mij heen, een enorme verandering"
De opleiding leerde mij te zien waar aangrijpingspunten zitten om de organisatie te verbeteren. Maar hoe krijg je dat vervolgens voor elkaar? Je kunt denken in hele grote verbetertrajecten, maar dat is niet te overzien. Het gaat dus om het nemen van kleinere stappen. Maar dan nog, je kunt er zelf van overtuigd zijn dat jij weet hoe het beter moet. En dan? Marjan heeft mij geholpen om me te verplaatsen in de mensen waar ik mijn werk voor uitvoer. En dan bedoel ik dus niet mijn baas, maar allereerst de cliënten, en daarmee direct verbonden: de medewerkers die de directe zorg aan de cliënt verlenen.
Het inzicht wat Marjan mij vooral heeft meegegeven is “what’s in it for me”. Ofwel: waarom zouden medewerkers de moeite doen om in mijn veranderverhaal mee te gaan? Je weet immers wat je hebt en niet wat je krijgt. Dus waarom in beweging komen? Met die instelling ben ik aan de gang gegaan. Om te beginnen aarzelend, met zelf ook de nodige twijfel. Wie ben ik om te vertellen waar de ander beter van wordt? Maar nu ik een half jaar verder ben, zie ik zelf, maar ook anderen om mij heen, een enorme verandering.
Weerstanden tegen mijn voorstellen kom ik nog heel weinig tegen, omdat ik er van tevoren over heb nagedacht. Ik heb geleerd te denken in het belang van de ander. Ik heb gemerkt dat medewerkers echt wel willen veranderen, als de verandering iets oplevert in het operationele proces: daar waar de medewerker zorgt voor kwaliteit, waar de cliënt beter van wordt. Daar doen we het toch allemaal voor?
Joke Timmer, projectleider Zuwe Zorg